상세 컨텐츠

본문 제목

Dotorimuk, Acorn Jelly Recipes (SUB) Countryside in Korea

KoreaHouse/Recipe

by KoreaHouse 2021. 7. 9. 03:36

본문

https://youtu.be/4OWu27W2CVs

 

 

 

Dotori muk

A Low-fat Dish Perfect for Dieting

[ Acorn Jelly Salad ]

 

 

Dotori-muk(acorn jelly salad) is considered an ideal food for dieters, because it allows diners to feel full with a minimum amount of calories, thanks to its high water content. The tannins in the acorn leave a slightly bitter aftertaste, which also prevents people from eating large portions. All combined, it makes for a perfect dish for those looking to shed some extra pounds.

A Dish for a King in Wartime

Dotori, or acorns, have been consumed since the Stone Age, as demonstrated by the widespread discovery of wild acorns at archeological sites. There is a story related to the oak trees that produce the acorns. King Seonjo of the Joseon Dynasty was forced to flee the royal palace and head for the northern regions to escape the Japanese Invasion of 1592. At that time, in the northern part of Korea, oak trees were called Tori-namu. Since the war was raging, there was little to eat, but the people of the village where the king was residing felt compelled to serve their king. They prepared a jelly from acorn starch, what they called 'Torimuk', and served it to the king. The hungry monarch devoured the acorn jelly with great relish. After he returned to the royal palace, in order to remind himself of this period of hardship, he ordered that 'Torimuk' be served. Torimuk thus became an important and regular part of the royal meal, and since then, Dotori, or acorns, was also called 'Sangsuri', meaning food placed on the king's table.

 

 

The Legend of Pakdaljae

There is a popular song whose lyrics mention Dotorimuk: 'wul-go-neom-neun-pak-dal-jae' which can be translated as 'Pakdaljae that can't be passed without tears'. Pakdaljae is a name of a hill in Pyeongdong-ri, Jecheon, North Chungcheong Province, the origin of the sorrowful legend of Pakdal and Keumbong. On his way to Hanyang - the ancient name for Seoul - to take the civil service examination, a young man named Pakdal stopped in Pyeongdong-ri to pass the night. He happened to meet and fall in love with a maiden named Keumbong. The two promised themselves to one another, but they were forced to part when Pakdal had to finally leave for the examination. Keumbong waited for three months and ten days, but heard not a word from Pakdal. Driven to despair, Keumbong eventually died of a broken heart. After failing the examination, Pakdal returned to Pyeongdong-ri, but arrived too late to save Keumbong. He ended up throwing himself off a cliff upon hearing of Keumbong's death. The food Keumbong had prepared for Pakdal when he was about to leave for Hanyang was Dotorimuk, hence the lyric 'Packing Dotorimuk for Pakdal, at Pakdaljae, Keumbong never stops crying'. It is historically accurate that Dotorimuk was carried on long journeys, because it does not easily spoil.

 

 

 

 

 

반응형

관련글 더보기